Tuesday, July 3, 2012

MasterChef Celebrity Malaysia 2012 : LEMPENG

Assalamualaikum????



Hi lovelies !! In case You All missed episod pada hari Ahad baru-baru ini yakni Episod Penyingkiran yg menyaksikan Tomok menjadi peserta yg terkeluar so bolehlah baca entry ini. Huhu..

Sob..Sob..Sob.. Sedih worrrr bila nama Tomok yg disebut oleh Chef sebagai celebrity yg kesepuluh tersingkir di dalam MasterChef Malaysia 2012. Sebabnya ?? Sebabnya masakan-masakan yg pernah beliau sediakan sebelum ni kira not bad jugaklah kan. Haha.... Tapi kuasa mutlak di tangan ketiga-tiga Chef. :)

Oh ye pada Episod Penyingkiran kali ini, celebrity yg telah kalah pada cabaran semalamnya ialah Tomok, Farouk dan Angah Raja Lawak. Mereka bertiga ialah celebrity yg telah mendapat markah paling rendah di dalam episod 'Sentuhan Diva' pada hari Sabtu baru-baru ini.

So untuk Episod Penyingkiran ini yakni Cabaran Sajian Pantas, ketiga-tiga celebrity perlu menyediakan Lempeng. Gitu. Huhuhu.... Nampak macam mudah kan tapi belum tentu hidangan tu memikat hati para Juri MasterChef Celebrity Malaysia. Gitu.

Tomok pernah memasuki Ujian Penyingkiran sebanyak 7 kali dan pada kali ketujuh itu beliau telah tersingkir dari pentas MasterChef Celebrity Malaysia 2012. Huhu...


Pada episod tersebut Farouk telah menyediakan Lempeng Beri-Beri. Antara komen-komen yg telah diberikan oleh Juri ialah lempeng telah dimasak secara sempurna yakni tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut. Farouk turut mendapat pujian apabila sos blueberry dan sos strawberry yg telah dimasak dengan susu itu menepati citarasa lempeng itu sendiri. Fuhhhhhh... terliur sekejab bila tengok hidangan yg beliau sediakan. Apabila ditanya, Farouk memberitahu Chef bahawa dia telah menggunakan butter, gula, tepung naik sendiri dan telur untuk menyediakan lempeng tersebut. Tahniah Farouk!!



Manakala Tomok telah menyediakan Lempeng bersama Sos Mangga, Strawberry, Choklat dan Buah-Buahan. Namun Chef telah memberi komen yg agak negatif kerana tekstur lempeng yg agak keras. Apabila ditanya, Tomok memberitahu Chef bahawa dia telah menggunakan tepung naik sendiri, tepung gandum, baking powder dan telur. Mungkinkah disebabkan penggunaan tepung naik sendiri bersama-sama dengan baking powder telah menyebabkan tekstur lempeng tersebut menjadi sedikit keras? 



Angah Raja Lawak pula telah menyediakan Lempeng Sambal Ikan Bilis 'Rolling Stone'. Sha kat depan tv tu rasa teruja je tengok kan sambal ikan bilis tu pulak is my favourite dish gitu. Haha...Tetapi nasib Angah juga tidak berapa baik pada episod itu kerana sambal ikan bilis yg telah disediakan agak pedas. Hmmmmm..... susah jugak kan ??? Huhu... 



  kredit gambar kepada : akaun facebook MasterChef Malaysia

20 comments:

ReeneeRaaid said...

Kak sya, thanks byk2 sebab update master chef celebrity ni. sy xdpt tgk sebab skrg dok kat Singapore. Minggu depan update lg k. hehehe!

Riena Haiqal said...

wow sedap pula masakan Farouk tu.. :) saya tak tengok dah masterchef ni..

Boni JLL3 said...

hanya boleh tau perkembangan semasa kat blog je la.. nak tgk tak ada astro.haaha

aReLaN said...

tak sempat nak melayan kat astro.tau spe2 yang kuar pon sebab orang kat kilang selalu citer.hahaha

Myra Jay said...

Lempeng Tomok nampak simple kan, tapi dah tak dak rezeki dia, 6x bertahan dalam penyingkiran ha ;)

Sharidawati Shahrudin said...

ReeneeRaid...

sama sama ... semoga you happy ye dpt spend time kat Singapore!!

Sharidawati Shahrudin said...

Riena Haiqal...

Farouk mampu menandingi celebrity yg lain termasuk Juliza Adzlizan! :) hebat kan??

Sharidawati Shahrudin said...

Boni ...

teruskan menyokong Masterchef celebrity malaysia ye :)

Sharidawati Shahrudin said...

arelan....

okaylah tu ada rakan2 yg tolong updatekan :)

Sharidawati Shahrudin said...

Myra Jay...

mungkin ada sedikit kesilapan yg membuatkan lempeng yg dimasak Tomok itu menjadi sedikit keras :(

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

pandai gak tomok ni masak kan, smpai last penyingkiran dia masih stay.. zuan tak brapa layan sangat sebab tak de astro kat rumah sewa.. :)

Masya said...

palin terliur tgk farouk punyer... kalaulah dapat makan.. ermm mesti sedapp..

Saya Disini said...

salam perkenalan kembali..

Sharidawati Shahrudin said...

Zuan...

Tomok bertuah kerana mendapat sokongan dari isterinya. Beliau akui bahawa dirinya tak pandai masak sangat pun :)

Sharidawati Shahrudin said...

Masya..

Farouk sangat pandai memasak masakan barat !

Sharidawati Shahrudin said...

Sya Disini..

time kasih..

miss Fyqa said...

seronok je dgr psl masterchef ni.. hurmm. umah kita takde astro la.sobsssssssss

kak ina kl said...

tak seronok bila aa terkeluar..walaupun meluat tenguk muka dia..tapi terhibur dengan gelagat beliau

Jefry said...

Di Malaysia ada juga ya MasterChef tapi khusus selebriti ?? saya baru tahu..
nice info dan salam kenal...

Anonymous said...

I think this is among the most important info for me. And i am
glad studying your article. However wanna statement on few
general things, The web site style is ideal, the articles is truly great :
D. Good job, cheers

Also visit my site Time Warner Cable installation

Post a Comment

Terima kasih daun keladi
Esok pagi singgah blog I lagi !!

Boleh? :))

Apa-ape pun terima kasih sebab sudi komen,ye !!