Thursday, January 23, 2014

Tiada yang lama, tiada yang baru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.....

Maaf yek sebab lama benar blog ni dipinggirkan. Niat di hati meronta-meronta untuk update blog dan join event blogger, jumpa kengkawan blogger dan kembangkan networking; cuma sejak Sha preggie awal tahun lepas pelbagai rintangan yg datang. Rasa mual, hilang selera makan, hilang mood, buka blog pun rasa tak menyeronokkan dan tak teruja seperti sebelumnya. Adat orang mengandung begitulah, macam-macam perihal. Itu semua mematangkan diri ini, dan alhamdulillah syukur kerana Sha dapat merasa pengalaman yang berbeza ketika mengandung anak kedua. Yup, berbeza sungguh mengandung anak sulung dan mengandung anak kedua. Allahuakbar.


Petang semalam Sha hampir-hampir nak update status FB seperti gambar di atas tetapi Sha tak jadi nak klik "post" . Entahlah mungkin rasa lebih selesa jika update di blog dan merepek sorang-sorang HAHAHA... ada lagi ke kengkawan blogger yg sudi jenguk blog Sha ni? ihikssss.. tank-u uols =)

So, yup, seperti yg Sha luahkan dalam gambar di atas, sampai sini saje peluang Sha untuk bersama-sama dengan blog ashadin.com. Ia bukan lagi jadi milik Sha. Mungkin bukan rezeki Sha untuk pergi lebih jauh dengan blog berdomain ashadin.com. Redha itu pasti.  

Looking back, Sha masih ada blog ini. sharidawati.blogspot.com.Yup, alhamdulillah, blog yg berada di platform blogspot ini juga banyak kenangan manisnya..... salah satunya tentulah iphone 5 yg dimenangi pada awal tahun lepas ketika menghadiri Majlis Sepetang Bersama Blogger 2013 #SBB2013 anjuran Denaihati Network.

So here i m, Sha tak pasti lagi, sejauh mana Sha boleh sumbangkan perhatian dan komitmen Sha pada blogging job semula. Mungkin Sha akan aktif, cuma mungkin tak akan seaktif dulu kerana tuntutan kerja yg berbeza di company baru ni serta tanggungjawab terhadap keluarga dan baby baru Sha, Nur Hikmah. 


Thursday, May 23, 2013

Tuntutlah ilmu sampai negeri China

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... 

Sana-sini orang memperkatakan tentang penahanan seorang pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang bernama Adam Adli Abdul Halim beberapa hari yang lepas. Beliau didakwa di bawah seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 (Akta 15).

Ramai yang memberi komen bahawa beliau adalah hero dan penyelamat negara demi mempertahankan demokrasi negara yang tercinta ini. Beliau didakwa kerana menghasut rakyat Malaysia agar turun ke jalanan bagi menumbangkan kerajaan. 

Terkini, beliau dibebas dengan ikat jamin RM5000 dan sebutan kes ini akan dibacakan pada 2 Julai. 

Pada pendapat peribadi Sha, agama Islam lebih mengutamakan ilmu pengetahuan di dalam segala aspek. Ye Sha akui anak muda seringkali dikaitkan dengan darah muda dan semangat kecintaan terhadap negara sangat tinggi, akan tetapi siapa yang tak sayangkan negara sendiri, dek? 

Lakukanlah sesuatu yang lebih utama iaitu menuntut ilmu. Hadith Rasulullah ada menyebut "Tuntutlah ilmu sampai negeri China" . Jika betul ingin meminpin dan mengajak orang ramai demi ideologi dan kepercayaan tu, tunggulah waktu dan ketika yang sepatutnya. Tamatkanlah dulu pengajian ke peringkat yang sepatutnya. 

Walau apapun ideologi dan kepercayaan yang kita pegang dan sanjung, pentingkanlah diri sendiri dahulu. Majukan diri sendiri, bantu ahli keluarga kita dan yang paling penting sekali, tingkatkanlah nilai diri kita ini. Siapa lagi yang nak tolong kalau bukan diri sendiri. Tepuk dada tanya iman. 

peace. 

Tuesday, May 21, 2013

Pasca Seminar Buat Duit Dengan Blog 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Allah, di atas limpah kurnia Nya serta nikmat kesihatan yang baik, Sha dapat menghadiri Seminar Buat Duit Dengan Blog 2013 pada hari Ahad yang lalu. Walaupun keputusan untuk menghadiri seminar tersebut dilakukan pada saat-saat akhir, namun bertuah rasanya bila berpeluang untuk menjadi antara 220 peserta seminar.

Cerita pasal #SBDdB13 akan bersambung di entry seterusnya. Mohon anda semua stay tuned… hehehe. Cuma apa yang paling penting sekarang ialah.....
action
 ataupun tindakan yang perlu kita lakukan. Action speaks louder than words. gituu…


Setelah sertai #SBDdB13, banyak perkara yang Sha pelajari dan hari ni Sha sudah pun mendaftarkan diri untuk menjadi rakan Affiliate Ibadah Qurban dan Aqiqah di Kemboja di bawah kelolaan Denaihati Network. In Shaa Allah, mudah-mudahan usaha promosi yang akan Sha lakukan dalam program ini akan diberkati oleh Allah Taala.

memperkenalkan…Nasi Kandar Zainul Petaling Jaya. The best Nasi Kandar in PJ. Lepas je habis seminar tu, perut dah berbunyi-bunyi so Sha dan enchek hubby terus zoom pergi makan lunch. Terbaik ! hehe