Monday, July 14, 2014

Buffet Ramadhan Casa Ombak




Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.


Berpuasa di bulan Ramadhan

Firman Allah yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa (al-Baqarah, 2:183).

Ditegaskan oleh Rasulullah SAW melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa'i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud :
"Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan......."

Puasa Ramadhan telah difardhukan ke atas umat Islam pada 2 Syaaban, tahun ke 2 Hijrah, menerusi 4 ayat dari surah Al-Baqarah, iaitu ayat 183-187. Ayat-ayat ini tidak diturunkan serentak, tetapi ia diturunkan satu per satu serta ia dipisahkan dengan jarak masa yang tertentu.

Selamat menunaikan ibadat puasa di bulan Ramadhan buat semua. Kini kita sudah pun berada di pertengahan bulan Ramadhan 1435 Hijrah. Alhamdulillah, marilah kita memanjatkan rasa syukur kehadrat Ilahi kerana kita masih dipanjangkan umur, dipertemukan dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak ini serta kita masih lagi diberikan peluang untuk menunaikan ibadat puasa yakni rukun Islam yang ketiga ini. Semoga amalan kita di bulan Ramadhan kali ini lebih baik dari bulan Ramadhan terdahulu dan diberkati Allah.



Buffet Ramadhan


Apabila menjelangnya bulan Ramadhan, rata-rata memperkatakan tentang persiapan untuk menyambut bulan Ramadhan. Antara topik yang sering dibincangkan adalah seperti kenduri kesyukuran menyambut puasa serta perancangan untuk menyambut puasa sama ada di rumah sendiri ataupun menyambut awal Ramadhan di kampung halaman. Satu lagi topik yang hangat diperkatakan ialah Buffet Ramadhan paling sedap dan berpatutan.


Sempena bulan Ramadhan ini, sekali sekala tidak salah untuk membawa keluarga atau rakan-rakan berbuka puasa di luar. Kadang kala jemu juga ye jika hari-hari memasak lauk-pauk untuk berbuka puasa, walaupun menu yang dimasak bertukar-tukar setiap hari. Kalau tak percaya cubalah tanya pada ibu dan isteri masing-masing. Pasti ada yang menjawap, tak tahulah nak masak apa untuk berbuka hari ni. Hehehe. Begitu juga dengan juadah yang dijual di bazar Ramadhan. Minggu yang pertama mungkin perasaan berkobar-kobar untuk merasa juadah di bazar Ramadhan, akan tetapi apabila dah masuk minggu yang kedua dan seterusnya macam rasa muak pula nak singgah ke bazar Ramadhan, ye tak? Oleh yang demikian, berbuka puasa di luar adalah satu pilihan yang tepat.

Secara amnya Buffet Ramadhan boleh didapati di hotel-hotel serta restoran-restoran yang tertentu. Kebanyakan hotel di Lembah Klang ada menawarkan Buffet Ramadhan buat para pengunjungnya. Trend Buffet Ramadhan di sekitar Lembah Klang kini adalah seperti masakan citarasa kampung, juadah tradisi Arab, masakan asli India Utara (Moghul) dan juadah antarabangsa yang lain seperti masakan Cina, masakan Barat, masakan Jepun dan sebagainya. Ada Buffet Ramadhan yang mempunyai tema tertentu seperti tema balik kampung dan ada juga Buffet Ramadhan yang bertemakan One Stop Halal Food. Ada juga hotel yang turut menghiburkan pelanggan dengan persembahan ghazal secara live ketika tetamunya menikmati juadah berbuka puasa. Ada diantara hotel di Lembah Klang yang mempunyai Piawai Hotel Islamik serta Hotel Patuh Syariah dan ciri-ciri sebegini tentunya memberi impak yang lebih positif di dalam Buffet Ramadhan yang disediakan. Secara kasarnya, boleh disimpulkan di sini, harga Buffet Ramadhan di hotel-hotel di Lembah Klang bermula dari RM50 sehinggalah RM140 bagi seorang dewasa.

Tepuk dada tanya selera, tepuk iman tanya pilihan. 
Tepuk poket tanya budget. 

Buffet Ramadhan Casa Ombak    




Diam tak diam rupa-rupanya Buffet Ramadhan Casa Ombak sudah berusia lebih 2 tahun. Usia 2 tahun tu jika diibaratkan dengan seorang bayi, tentunya bayi yang sudah merangkak, sudah belajar berjalan dan sudah boleh berlari ! Hehehe. Bak kata Akma Omar founder of blog AkmaOmar.com yang juga merupakan salah seorang dari orang kuat Buffet Ramadhan Casa Ombak, Ramadhan kali ini Ombak Creative kena buat promosi lebih sedikit. Secara ringkasnya, Buffet Ramadhan Casa Ombak menawarkan menu ala kampung dan mempunyai konsep open style. Okay sebelum kita cerita lebih lanjut pasal Buffet Ramadhan Casa Ombak, apa kata jika kita kenal dulu Ombak Creative itu sendiri. Ada orang kata, kalau tak kenal maka tak cinta, ye tak? Dah cinta nanti bolehlah cuba sendiri Buffet Ramadhan Casa Ombak, tak gitu?

Ombak Creative adalah sebuah event company di bawah pengurusan Casa Ombak Sdn Bhd dan telah menjalankan pengurusan acara lebih dari 10 tahun. Team Ombak Creative mempunyai pengalaman di dalam menguruskan tempahan makanan atau catering, mempunyai kemahiran untuk menjadi perancang majlis perkahwinan, majlis korporat dan majlis persendirian. Lokasi perniagaan Ombak Creative ialah di Casa Ombak Banglo, no 22 Jalan Damai off Jalan Ampang, Kuala Lumpur.  Ombak Creative telah memilih tagline 'Your True Experience' sebagai trademark perniagaannya. Tagline itu sinonim dengan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Ombak Creative kerana ia  menawarkan pakej yang telah disebutkan tadi dengan harga yang berpatutan. Sudah pasti majlis yang dirancang akan nampak ekslusif dengan sentuhan dari Team Ombak Creative yang sentiasa komited untuk mencipta keunikan serta kelainan bagi setiap majlis.      




Pada bulan Ramadhan 1435H ini, Ombak Creative masih lagi menyediakan Buffet Ramadhan yang dikenali sebagai Buffet Ramadhan Casa Ombak. Buffet Ramadhan Casa Ombak masih lagi beroperasi di banglo Casa Ombak yang berkonsepkan ala garden. Tentunya lokasi dengan konsep sebegini mampu memberi rasa ketenangan bagi setiap pengunjung yang tiba. Pengunjung pasti akan berasa santai ketika menikmati juadah berbuka puasa di Buffet Ramadhan Casa Ombak. Buffet Ramadhan Casa Ombak menyediakan buffet secara terbuka dan turut tersedia juga instant cook style corner.   















Dengan tawaran harga yang amat berpatutan ini pastinya Buffet Ramadhan Casa Ombak menjadi pilihan anda yang ingin berbuka puasa di luar. Anda pasti akan berpuashati dengan hidangan juadah yang disediakan di dalam Buffet Ramadhan Casa Ombak ini. Mestilah seronok dapat makan masakan kampung, nasi kerabu, mee dan bihun sup, laksam, kuih-muih serta instant cook stall corner seperti ikan bakar, roti john, juadah pemanis mulut seperti ABC dan macam-macam lagi juadah iftar yang sedap dalam suasana yang santai, pasti akan lebih berselera ye tak? Tempahan boleh dibuat untuk individu, kumpulan dan keluarga atau syarikat tapi kena cepat-cepat buat tempahan sebab tempat terhad. Kepada anda yang ingin membuat tempahan Buffet Ramadhan Casa Ombak bolehlah menghubungi nombor yang tertera di bawah. Oh ya, tempat solat turut disediakan bagi para muslimin dan muslimah.

Tempahan Boleh Dibuat Melalui:
Call/Whatsapp : Akma Omar 013 2680001
Tel : 03 21818750
Call/Whatsapp : 013 624 1417
Call/Whatsapp : 012 662 1062
Facebook page : Ombak Creative
Website: www.OmbakCreatives.com


Jom ramai-ramai kita tempah Buffet Ramadhan Casa Ombak sekarang !

Contest Duit Raya Casa Ombak ini dianjurkan oleh AkmaOmar.com, ditaja oleh Pengurus Perkahwinan Ombak Creative, Lelaki Kacak, Roti Boom Asli, Custom Tshirt, Denaihati.com, Inspired Magazine, Profhariz.com, KitePunye.com, Zoncinta.com, Jawatan Kosong Kerajaan, Exam PTD


Salam Ramadhan Al Mubarak 

#PrayForGaza

Thursday, January 23, 2014

Tiada yang lama, tiada yang baru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.....

Maaf yek sebab lama benar blog ni dipinggirkan. Niat di hati meronta-meronta untuk update blog dan join event blogger, jumpa kengkawan blogger dan kembangkan networking; cuma sejak Sha preggie awal tahun lepas pelbagai rintangan yg datang. Rasa mual, hilang selera makan, hilang mood, buka blog pun rasa tak menyeronokkan dan tak teruja seperti sebelumnya. Adat orang mengandung begitulah, macam-macam perihal. Itu semua mematangkan diri ini, dan alhamdulillah syukur kerana Sha dapat merasa pengalaman yang berbeza ketika mengandung anak kedua. Yup, berbeza sungguh mengandung anak sulung dan mengandung anak kedua. Allahuakbar.


Petang semalam Sha hampir-hampir nak update status FB seperti gambar di atas tetapi Sha tak jadi nak klik "post" . Entahlah mungkin rasa lebih selesa jika update di blog dan merepek sorang-sorang HAHAHA... ada lagi ke kengkawan blogger yg sudi jenguk blog Sha ni? ihikssss.. tank-u uols =)

So, yup, seperti yg Sha luahkan dalam gambar di atas, sampai sini saje peluang Sha untuk bersama-sama dengan blog ashadin.com. Ia bukan lagi jadi milik Sha. Mungkin bukan rezeki Sha untuk pergi lebih jauh dengan blog berdomain ashadin.com. Redha itu pasti.  

Looking back, Sha masih ada blog ini. sharidawati.blogspot.com.Yup, alhamdulillah, blog yg berada di platform blogspot ini juga banyak kenangan manisnya..... salah satunya tentulah iphone 5 yg dimenangi pada awal tahun lepas ketika menghadiri Majlis Sepetang Bersama Blogger 2013 #SBB2013 anjuran Denaihati Network.

So here i m, Sha tak pasti lagi, sejauh mana Sha boleh sumbangkan perhatian dan komitmen Sha pada blogging job semula. Mungkin Sha akan aktif, cuma mungkin tak akan seaktif dulu kerana tuntutan kerja yg berbeza di company baru ni serta tanggungjawab terhadap keluarga dan baby baru Sha, Nur Hikmah. 


Thursday, May 23, 2013

Tuntutlah ilmu sampai negeri China

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... 

Sana-sini orang memperkatakan tentang penahanan seorang pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang bernama Adam Adli Abdul Halim beberapa hari yang lepas. Beliau didakwa di bawah seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 (Akta 15).

Ramai yang memberi komen bahawa beliau adalah hero dan penyelamat negara demi mempertahankan demokrasi negara yang tercinta ini. Beliau didakwa kerana menghasut rakyat Malaysia agar turun ke jalanan bagi menumbangkan kerajaan. 

Terkini, beliau dibebas dengan ikat jamin RM5000 dan sebutan kes ini akan dibacakan pada 2 Julai. 

Pada pendapat peribadi Sha, agama Islam lebih mengutamakan ilmu pengetahuan di dalam segala aspek. Ye Sha akui anak muda seringkali dikaitkan dengan darah muda dan semangat kecintaan terhadap negara sangat tinggi, akan tetapi siapa yang tak sayangkan negara sendiri, dek? 

Lakukanlah sesuatu yang lebih utama iaitu menuntut ilmu. Hadith Rasulullah ada menyebut "Tuntutlah ilmu sampai negeri China" . Jika betul ingin meminpin dan mengajak orang ramai demi ideologi dan kepercayaan tu, tunggulah waktu dan ketika yang sepatutnya. Tamatkanlah dulu pengajian ke peringkat yang sepatutnya. 

Walau apapun ideologi dan kepercayaan yang kita pegang dan sanjung, pentingkanlah diri sendiri dahulu. Majukan diri sendiri, bantu ahli keluarga kita dan yang paling penting sekali, tingkatkanlah nilai diri kita ini. Siapa lagi yang nak tolong kalau bukan diri sendiri. Tepuk dada tanya iman. 

peace.