Friday, July 6, 2012

Alexa Ranking : Lagi Rendah Lagi Bagus !!!

Assalamualaikum ???


Alexa Ranking blog anda rendah atau tinggi ? Pernah tak ambil tahu tentang 'Alexa Ranking' blog anda ? Betul ke 'Alexa Ranking' blog Sha lagi rendah dari 'Alexa Ranking' blog Denaihati Apa itu 'Alexa Ranking' ? Emmmmmm......Banyaknya persoalan di sini. Okaylah kita mula dari zero ye. Ada orang kata, 'Zero to Hero'. Pepatah Melayu pulak berbunyi begini, 'Tak Kenal Maka Tak Cinta'. Gitu. 


Alexa Ranking oleh Alexa Internet, Inc.

Alexa Internet, Inc. ialah sebuah syarikat yg berpengkalan di California, Amerika Syarikat. Ia merupakan anak syarikat Amazon.com. Secara ringkasnya 'Alexa Ranking' bertujuan untuk mengumpul maklumat dan gelagat pengguna Internet yg singgah ke sesebuah blog. Dengan maklumat yg dikumpul itu maka Alexa dapat menyediakan satu laporan tentang sesuatu trafik ataupun pengunjung yg masuk ke sesebuah blog. Contoh laporan Alexa ialah didapati pengunjung wanita merupakan pengunjung yg paling ramai mengunjungi blog Sha berbanding pengunjung lelaki.  

Kedudukan Blog Kita Di Dalam Alexa Ranking

Penting bagi sesorang blogger mengetahui status ataupun kedudukan blog mereka di dalam 'Alexa Ranking'.  Namun sebagai seorang blogger kita kenalah menjadi sesorang yg realistik dan bersedia untuk menerima kenyataan walaupun ianya pahit. Nak tahu 'Alexa Ranking' bagi blog Sha ?


Sedihnya rasa sebab Alexa Ranking blog Sha di Malaysia ialah blog yg ke 7,696. Gambateh Kudasai !!!


Sebenarnya Alexa Ranking blog Sha dan blog Denaihati 'Ibarat Langit dan Bumi'. Blog Denaihati yg sinonim dengan tagline Hidupkan Untuk Memberi mempunyai 'Alexa Ranking' yg sangat bagus berbanding blog Sha kerana ia berada di kedudukan ke 138. Fuhhhhhhhhh. Mantap !!!

Alexa Ranking bagi Blog Sharidawati.Blogspot.Com

Alexa Ranking boleh dinilai dari 2 peringkat yg berbeza yakni di peringkat antarabangsa dan di peringkat negara. Selain dari itu, maklumat yg dikumpul oleh Alexa diperoleh dalam tempoh 3 bulan terakhir. Untuk 'Alexa Ranking' di peringkat antarabangsa, terdapat sebanyak 1,291,339 blog yg lebih baik berbanding  blog Sha. Manakala 'Alexa Ranking' di Malaysia pula, terdapat sebanyak 7,695 blog yg lebih baik berbanding blog Sha.

Mungkinkah blog anda mempunyai 'Alexa Ranking' yg lebih baik daripada blog Sha? Sudah tentu, bukan? Anda boleh lihat sendiri 'Alexa Ranking' blog anda DI SINI.

Alexa Ranking blog Sha dan blog Denaihati Ibarat Langit dan Bumi . 



  




29 comments:

Nurul Akmal said...

Tahniah kak sha.. Nak try tgk nurul punya lah.. ;)

Anonymous said...

Bestnya dia..dropby bila nak dpt position cam tu..huhuhu

=b

aimaniman said...

tahniahlah sebab antara 7000 blog terbaik di malaysia... masih ok tuw, berusaha lagi, caiyok...

Denaihati said...

huh, tak payahlah buat andaian sampai begitu. masih banyak boleh diperbaiki.

puanbee said...

Heheh ada jugak dalam alexa , kira ok sangat dah ..

Boni JLL3 said...

saya sebelum ni 4000++ kat domain bonijll3.blogspot. tapi lepas tukau domain, jadi 18k. hahahaha.. sedihnya!!!!

Rosidah Binti Muhamad said...

Wah bagus info nie utk blogger baru seperti saya..huhuhu..tak tahu pape pun..t.kasih yer utk info nie dan t.kasih jugak kerana folow sayer..
salam perkenalan yer..

|| NaFiRaa || said...

tak amik tahu sgt pasal ranking.. Takut moral down..muahaha.. Nampak sgt blog sendirik tak masuk lam ranking... Hahaha..

Riena Haiqal said...

tahniah tahniah dan tahniah sekali lg.. :)

CIK TOM said...

ciktom install je extension alexa toolbar kat google chrome..so pergi bw mana2 blog boleh tgk alexa rank..xyah buka web alexa nak cek..

abang ensem said...

Alexa saya.. Malu nak cakap.. Sangat tak mengujakan langsung.. huhu

akubiomed said...

Alezxa ranking petuanya senang adalah mengemas kini blog selalu. Lagi kerap lagi cepat dia turun.

chii said...

tape2..blog ni pun agak baru je sethn lebih kan...kena update slalu..br akan lg turun

zool said...

bagus tu.. alexa saya biasa2 je

Sharidawati Shahrudin said...

Nurul Akmal...

time kasih :)

Sharidawati Shahrudin said...

Abg...

ngeh3x...

Sharidawati Shahrudin said...

Aimaniman...

time kasih :)

chaiyok

Sharidawati Shahrudin said...

Denaihati...

agreed. well said! time kasih

Sharidawati Shahrudin said...

puanbee...

time kasih :)

Sharidawati Shahrudin said...

Boni JLL3...

google sangat sayangkan anak2 nya di platform blogger .ngeh3x...

Sharidawati Shahrudin said...

Rosidah..

gembira jika info di atas dpt membantu u

happy blogging!

Sharidawati Shahrudin said...

Nafira...

try tengok dulu ranking blog lepas tu baru nangis berguling guling cam sha. hehehe

Sharidawati Shahrudin said...

Riena Haiqal..

time kasih ...

tahniah pada u juga...

Sharidawati Shahrudin said...

Cik Tom...

good effort!!!

Sharidawati Shahrudin said...

Abang Ensem...

masih boleh diperbaiki kan?

Sharidawati Shahrudin said...

Akubiomed...

wow! tq 4 de tips!

Sharidawati Shahrudin said...

Chii...

time kasih....

:)

Sharidawati Shahrudin said...

Zool...

mari kita sama2 memantapkan alexa ranking kita di malaysia :)

onlajer said...

tapi penting sangat ke rangking alexa ini

Post a Comment

Terima kasih daun keladi
Esok pagi singgah blog I lagi !!

Boleh? :))

Apa-ape pun terima kasih sebab sudi komen,ye !!