Saturday, June 30, 2012

MasterChef Celebrity Malaysia 2012 : Kari Ini Hari

Assalamualaikum???


Hi lovelies....!!!! Siapa yg tengok episod yg menyaksikan penyingkiran pelakon muda Jehan Miskin di dalam MasterChef Celebrity Malaysia 2012? Jika anda salah seorang darinya sila angkat 'kening' sekarang!! Ahaks !! OK seperti yg semua sedia maklum, Kumpulan Biru yg diwakili oleh Juliza Azlizan, Farouk, Soo Wincci dan Jehan Miskin ialah kumpulan yg kalah di dalam Cabaran Sajian Luar pada hari sebelumnya. Kumpulan yg memenangi Cabaran Sajian Luar tentulah Kumpulan Merah yg diwakili oleh Azwan Ali, Dato Fazley, Tomok dan Angah Raja Lawak. Ternyata ungkapan 'less is more' sangat sesuai buat Kumpulan Merah kerana hiasan menu yg dihidangkan menepati kehendak keempat-empat juri serta menggunakan teknik 'plating' dan dekorasi yg tidak keterlaluan.

Kumpulan Biru yg terpaksa memakai apron bewarna hitam di Episod Penyingkiran. 


OK lah kita tinggalkan cerita di sebalik episod Cabaran Sajian Luar. Sha terus cerita tentang Episod Penyingkiran ye ohhhhh sedih gak bila terkenangkan nasib Jehan Miskin yg sudah terkeluar dari gelanggang MasterChef Celebrity 2012. Hmmmmmmmm tetapi apakan daya, Kari Ayam yg beliau masak bersama dengan Butter Rice tidak menepati citarasa pihak Juri. Sayang seribu kali sayang. Sebenarnya Juliza Azlizan turut berada di ranking bawah namun pihak Juri telah sepakat untuk memilih Jehan sebagai selebriti yg terkeluar. Juliza telah menyediakan Kari Kurma Ayam, Nasi Tomato dan Acar Rampai.

Bukan mudah untuk bertahan kerana keempat-empat selebriti dikehendaki untuk menyediakan rempah kari sendiri. Fuhhhhh berpeluh Sha kat rumah tengok Ujian Penyingkiran kali ini sebab kalau setakat masak kari dengan menggunakan rempah kari Adabi ke, rempah kari Mak Siti ke, rempah kari Alagappas ke, anytime Sha boleh masak kari kan ...tapi kali ni 'no ready made' rempah kari. Haaaaaa....hamek. :))

Sebenarnya bahan-bahan untuk membuat rempah kari tak susah sangat pun. Huhuhu... Kita cuma perlu blend kan ataupun kisarkan halba, jintan manis, jintan putih, buah pelaga dan ketumbar. Ia perlu dimasak bersama serbuk cili, serbuk kunyit, kulit kayu manis dan bunga cengkih. Haaa.. Gitu. Oh ye bahan-bahan tadi ialah bahan untuk rempah kari tapi jangan lupa untuk sediakan bahan menumis seperti bawang, halia dan daun kari ye!! :)) Apabila pes yg dikisar telah di masak bersama rempah kering dan bahan menumis tadi maka teruskan dengan langkah seterusnya untuk memasak kari. Selamat mencuba !!! Eheks..


Anyway Sha still happy sebab Soo Wincci masih kekal di dalam gelanggang MasterChef Celebrity 2012 !! :))

18 comments:

Boni JLL3 said...

ala.. astro tak ada... tak leh nak tgk ..

hatiputera said...

belum sempat tengok masterchef selebriti malaysia nie,,,tiada kesempatan masa.

MyMy said...

boleh buat 'kari' secara manual. hehe thanks for the info sis hehe :)

kakcik said...

Bila agakanya JA nak tersingkir, ya? :)

KiD said...

hari2 kari.. hehehe

Myra Jay said...

Terlepas episod ni.. Nanti nak layan la ;D

Nurul Akmal said...

Nurul pernah tgk sekali jer.. :(

Puteri Kayangan said...

Rugi sebab x sempat nk layan....

aKSARAfENDI said...

xde astro kt umh..tgk kt utube je lah...

Sharidawati Shahrudin said...

Boni Kacak..... (ehem nama blog yg baru ek)

cuba tengok di youtube! boleh juga...

Sharidawati Shahrudin said...

Hatiputera....

u must b a very busy person!

pergi tonton kat youtube lah :)

Sharidawati Shahrudin said...

MyMy....

sis pun tak tau pasal tips tu! dah tengok masterchef celebrity malaysia barulah tahu. ihiks!

Sharidawati Shahrudin said...

Kakcik....

susah sikit sebab JA berpengalaman di dlm bidang memasak ni , berbanding celebrity lain :(

Sharidawati Shahrudin said...

Kid...

hari hari visit blog Kid sambil makan kari :)

Sharidawati Shahrudin said...

Myra Jay...

rugi3x... yes better p cari episod ni di youtube :)

Sharidawati Shahrudin said...

Nurul Akmal....

Nurul busy sangat kot? dah usha episod2 yg lepas di youtube?

Sharidawati Shahrudin said...

Puteri Kayangan...

masih boleh layan episod2 lama di laman youtube! :)

Sharidawati Shahrudin said...

Aksarafendi...

okaylah tu!

Post a Comment

Terima kasih daun keladi
Esok pagi singgah blog I lagi !!

Boleh? :))

Apa-ape pun terima kasih sebab sudi komen,ye !!