Wednesday, October 19, 2011

Pengalaman masa kemalangan

Hye readers..Salam sejahtera ! Pagi tadi masa dlm perjalanan pergi keje radio HotFm ada buat satu topik berkenaan kemalangan. Tentu sekali selepas terjadinya insiden kemalangan yg melibatkan seorang budak perempuan di Beijing, China baru-baru ni, kalau tak silap insiden tu terjadi sehari sebelum semalam. Kecoh satu dunia ...sumer orang mempertikaikan insiden tu sebab tiadanya nilai kemanusian orang di sekeliling budak perempuan yang malang tu. Hmmm..sampai China dah jadi trend kat twitter ! Sentap mak!

Th3b0r3dsha rasa sumer orang dah tau psl insiden tu. Lepas budak perempuan tu kemalangan tak de siapa-siapa pun yg nak tolong  !!!!! Weh u olss bayangkanlah betapa kesiannya kat budak perempuan tu !

So ramai lah pendengar HotFm yg telefon dan bagi pendapat masing-masing. 

Th3b0r3dsha pun terpanggillah untuk share satu pengalaman yg th3b0r3dsha pernah lalui satu ketika dulu...Hmmm dulu pun tak dulu, insiden ni berlaku pada awal tahun 2008, sekitar bulan Januari. 

Masa tu th3bor3dsha kene kerja luar.......selalu pergi outlet Reliance di sekitar Klang Valley. Tengok pada jadual, kadang-kadang ke Subang Jaya.... kadang-kadang ke Kepong...Puchong....tapi pada hari berkenaan th3b0r3dsha ditugaskan ke Damansara Jaya. Masa tu pulak ada beberapa minggu sebelum perayaan Hari Raya Cina. So agak-agak mesti ada kotak buah limau mandarin kan dalam kereta th3b0r3dsha? Betul-Betul-Betul !!! Masa tu th3b0r3dsha singgah beli limau mandarin kat area Danau Kota. 

Nak dijadikan cerita, yelah dah tersirat dalam diari hidup th3b0r3dsha masa tu, terjadilah satu kemalangan yang melibatkan kereta th3b0r3dsha dengan seorang penunggang motorsikal kat Jalan Mahameru. Bukanlah nak defend diri sendiri kan tapi memang kereta kesayangan th3b0r3dsha dah berada di kedudukan atau jalan yg betul, dah masuk pun simpang ke Jalan Duta tu.
Tiba-tiba tak tau dari arah mana, ada motor mencelah laju dari arah kiri kereta th3b0r3dsha nak pergi ke arah kanan jalan. Perghhhhhhhhh memang mantap lah dengan ko main masuk kanan tak nyalakan signal nye, laju plak tu so ape lagi kan? Terjadilah pelanggaran antara bahagian hadapan kereta th3b0r3dsha dengan motor tu. Ya Allah masa tu Tuhan je lah yang tahu.......penunggang motor tu terjatuh kat tepi jalan.

Subhanallah, masa tu dah start panik! Terus berhentikan kereta kat tepi simpang tu. Masa tu tak de terlintas nak tengok keadaan bumper kereta th3b0r3dsha (belah depan kereta). Terus jalan ke belakang...lebih kurang 15 tapak...tengok penunggang motorsikal tu dah terbaring then ada ada darah kat tangan dia. Masa tu banyak motor dah start berhenti kat tepi untuk memerhatikan kejadian yg berlaku. Pemerhati paling berhemahlah, tapi kalau setakat perhati tapi tak tolong pun bukannya ada faedah! Buat jammed ajek jalan adelah !!

Th3b0r3dsha terus offer untuk bawa penunggang motorsikal yg cedera tu ke hospital. Masa tu lega sikit sebab nyawa penunggang motorsikal tu masih dipanjangkan.

Bukanlah niat th3b0r3dsha nak berpuak-puak atau ungkit isu perkauman kat sini tapi bila perhati orang-orang yg berhenti untuk memerhati (ada yg menunggang motorsikal dan ada yg memandu kereta) tu sumer kaum dia !!! Aik ? Mana pergi kaum th3b0r3dsha sendiri? Hmmmm..tak da niat apa pun cuma sekadar 'flash back' je lah kan.

So th3b0r3dsha dalam keadaan yang masih dalam ketidakpastian akan keadaan sebenar penunggang motorsikal tu, yelah kot kritikal ke kot cedera biasa-biasa aje, mana nak tahu kan, dalam mode panik masa tu !! Th3b0r3dsha mintaklah beberapa orang yg ada kat situ untuk tunjuk jalan ke hopsital. Hoi !! bila dah panik tiba-tiba tak tahu plak mana arah ke hospital ! Masing-masing mengelak, bagi seribu alasan kat th3b0r3dsha. Perghhhh ko kalau bab berhenti dan perhati bagi kat ko erk?!! Nasib th3b0r3dsha baik sebab ada seorang penunggang motorsikal yg satu kaum dengan th3b0r3dsha offer untuk tunjuk jalan ke hospital. Dia tunggang motor dan th3b0r3dsha pandu kereta ke General Hospital.

Dalam kereta tu th3b0r3dsha hanya istigfar banyak-banyak....Allah tu Maha Kuasa, th3b0r3dsha yg panik tadi tiba-tiba rasa sangat kuat semangat untuk memandu dengan niat nak tolong penungggang motorsikal tu. Jalan tengah jammed, memang padat dengan kereta ..peak hours lah katakan, tapi mamat yg tolong th3b0r3dsha tu tolong selit-selit dan kereta th3b0r3dsha dapat la selit sama dan alhamdulillah selamat sampai ke GH. Keadaan penunggang motorsikal tu stabil cuma cedera kat lengan dia je sebab jatuh. Dia pun tak boleh nak cakap apa sebab dia tahu yg dia memang tgh tergesa-gesa nak hantar dokumen ke PJ dan biasalah bila lalai sikit malang tu tak berbau.

Bila fikir balik banyak benda yg telah th3b0r3dsha pelajari setelah terlibat dalam kemalangan ni. Salah satu darinya ialah 'expect the unexpected' !! Sebagai pengguna jalanraya kita mesti jangka benda-benda yang tak dijangka agar kita lebih berhati-hati. This is just my personal thoughts....no intention to hurt anyone's feeling. Semoga readers sumer dapat amik iktibar yeh.



















3 comments:

Nizam Ijam said...

bahaya2..

kak ina kl said...

salam ziarah..best gak jumpa kamu..suami pun pernah gak bawak org accident kat setapak kat gh..kepala berdarah tapi tak taulah hidup ker idak? Nasib baik ada polis tolong ikut dari belakang guna motor tapi nak basuh darah tu susahnyaaaa

the::bored::sha said...

Nizam...hmmm mmg bahaya...lebih berhati2x lps ni

Kak Ina .....Salam...Thanks yeh ..adat ziarah menziarah sama dijunjung, ewahhhh... elok lah hubby kak Ina sama2x mbantu org lain...Byk pahalanya. Kete sha dulu tu hantar kt kedai basuh kusyen kereta.huhu

Post a Comment

Terima kasih daun keladi
Esok pagi singgah blog I lagi !!

Boleh? :))

Apa-ape pun terima kasih sebab sudi komen,ye !!