Friday, August 10, 2012

PR3 ?

Assalamualaikum???


Sha pun tak tahu menahu yg Page Rank blog ni dah naik ke PR3. Serius. Sebelum ni Sha pernah check PR blog ni yakni ketika Sha tukar nama blog dari th3b0r3dsha ke sharidawati tapi ketika itu PR blog ni masih di tahap PR1. 



Petang semalam baru tahu dah naik ke PR3, itupun setelah diberitahu oleh seorang Manager P1. P1 tu apa? P1 ialah singkatan nama bagi Packet One Networks (Malaysia) Sdn Bhd, sebuah syarikat telekomunikasi yg bersaing secara sihat dengan syarikat telekomunikasi lain seperti Streamyx, Maxis dan lain-lain. 

Apa itu Page Rank?


Page Rank adalah alat yang dicipta oleh Larry Page dan Sergey Brin untuk menentukan halaman mana yang lebih popular dan layak untuk dipaparkan dalam laman utama mesin carian google. Page rank dikira 0-10. Semakin tinggi kedudukan laman tersebut, bermakna lebih popular halaman tersebut di enjin carian. 

Walau bagaimanapun faktor populariti sesebuah blog bukan saja bergantung pada Page Rank malah ia juga bergantung pada keyword yg diletakkan di dalam setiap entry.

(credit info : blog Kulanzsalleh.com)

10 comments:

Myra Jay said...

Wahhhhh mantap tu kak Sha.. Tahniah ye ;)
Blog Myra masih PR2 :)

Sop said...

tahniah
byk blog yg dapat PR3 utk update kali ini termasuk SOp :) heheh

Fazrol said...

waa.. hebat2..

Hidayah Bach said...

hehe..
dayah masih nak belajar2 apa kebenda PR itu..
:)

|| NaFiRaa || said...

tahniah sha~ moga maju jaya~

Rosidah Binti Muhamad said...

hehehehe..ape nie?
soklan bangang sikit ea..masih banyak yg kena bik tahu nie..

akubiomed said...

Tanniahlah dapat PR3. Sudah boleh dikira otai dah nih. :-)

budak felda said...

huh mantap la kak sha..:)
kongsi tips

ぱりざん されふ said...

tahniah :D

KiD said...

tahniah... hebat laaa sis!

Post a Comment

Terima kasih daun keladi
Esok pagi singgah blog I lagi !!

Boleh? :))

Apa-ape pun terima kasih sebab sudi komen,ye !!